ocet_jabłkowy_admed

Ocet jabłkowy to produkt powstały w wyniku naturalnej fermentacji octowej jabłek przy udziale bakterii z rodziny Acetobacter. Aby uzyskać ocet jabłkowy wystarczy zalać jabłka wodą i pozostawić je ja kilka tygodni w pojemnikach, do których jest pozostawiony stały dostęp powietrza. Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie zdrowotne a czas jego stosowania sięga czasów starożytnych. Jak zatem należy go używać aby nasze zdrowie na tym skorzystało?

Jakie właściwości zdrowotne posiada ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest skarbnicą witamin i mikroelementów, dlatego powinien być stale obecny w naszej kuchni. Ocet jabłkowy jest bogaty w:

  • Witaminy z grupy B;
  • Witaminę C;
  • Witaminę E;
  • Witaminę P;
  • Magnez, sód, potas, wapń, miedź, krzem;
  • Aminokwasy;
  • Kwas octowy;
  • Pektyny;
  • Beta karoten;
  • Polifenole;
  • Kwas mlekowy.

 

Stosowanie octu jabłkowego, dzięki zawartości tak wielu prozdrowotnych składników, daje wiele korzyści dla zdrowia, między innymi:

  • Obniża stan zapalny;
  • Zakwasza żołądek, dzięki czemu wspiera trawienie;
  • Wspiera układ odpornościowy;
  • Obniża ciśnienie;
  • Neutralizuje wolne rodniki;
  • Wspiera florę bakteryjną jelit;
  • Zwalcza grzybicę i infekcje bakteryjne (e. Coli, Candida);
  • Pektyny zawarte w occie mogą łagodzić przebieg cukrzycy;
  • Ocet jabłkowy pomaga obniżyć poziom cukru we krwi;
  • Chroni przed nadciśnieniem i pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu;
  • Wspiera koncentracje i pamięć;
  • Przeciwdziała wypadaniu włosów;
  • Pomaga zrucic nadprogramowe kilogramy;
  • Wspiera układ moczowy.


Poza zastosowaniem spożywczym, ocet jabłkowy bardzo często jest wykorzystywany jako składnik kosmetyczny. Na jego bazie można sporządzić tonik do przecierania skóry twarzy. Świetnie działa jako płukanka do włosów, zwłaszcza tych przetłuszczających się czy z łupieżem. Poza działaniem przeciwłupieżowym i ograniczającym produkcję serum, ocet jabłkowy pięknie nabłyszcza i wygładza włosy.

 

Czy każdy ocet jabłkowy ma pozytywne działanie na zdrowie?

Ocet jabłkowy można kupić niemal w każdym sklepie, jednak nie każdy będzie posiadał wymienione wyżej wartości odżywcze. Bardzo ważny jest sposób jego wytworzenia – powinien być zrobiony z całych jabłek, nie może być pasteryzowany, powinien być naturalnie mętny.

 

Jak spożywać ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy przed spożyciem powinien zostać rozcieńczony – najlepiej aby to była jedna łyżka octu na szklankę wody. W większym stężeniu może działać drażniąco na błonę śluzową żołądka. Można także przyrządzać na jego bazie dressingi, które wzbogacą smak spożywanych potraw.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania octu jabłkowego?

Ocet jabłkowy nie jest zalecany do stosowania przez osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego. Przez wzgląd na zwiększoną możliwość wystąpienia zgagi,m unikac go powinny także kobiety w ciąży.