nadmiar_cukru_admed

Większość z nas lubi smak słodki. Choć zdajemy sobie sprawę, że cukier w nadmiarze może szkodzić, często nie potrafimy odmówić sobie czegoś słodkiego. Raz się żyje i podobne myśli przychodzą nam natychmiast do głowy. Niestety często nie zdajemy sobie sprawy, że cukier spożywamy nie tylko pod postacią pysznej kremówki, gdzie co do jego zawartości nikt nie ma wątpliwości. Natomiast mało kto spodziewa się cukru w musztardzie, keczupie czy mleku roślinnym. Pułapki czyhają dosłownie wszędzie i tylko wprawne czytanie etykiet pomoże nam w bardziej świadomych zakupach i kontroli nad ilością spożywanego cukru.

Jaki jest wpływ spożywania cukru na organizm?

Glukoza jest wykorzystywana jako paliwo dla naszego mózgu i wraz z tlenem bierze udział w procesie oddychania. Nasz organizm nie potrzebuje jednak cukru aby zaopatrzyć się w glukozę – przekształca w glukozę inne związki chemiczne. Naturalne cukry jak te występujące w owocach (fruktoza) czy produktach mlecznych (laktoza) są dobrze wykorzystywane przez organizm i w zdrowej diecie nie ma potrzeby ich eliminacji. Problem zaczyna się gdy mówimy o białym cukrze jak również syropie glukozowo fruktozowym (który nie ma nic wspólnego z fruktozą z owoców natomiast przez wzgląd na niską cenę jest masowo stosowany). Słodzik ten w wyniku trawienia zmienia się w toksyczny tłuszcz trzewny, gromadzący się wokół organów, zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych chorób takich jak miażdżyca czy nowotwory. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje aby dzienne spożycie cukru w diecie nie przekraczało około 10 łyżeczek. Warto zauważyć, że wcale nie jest to duża ilość, jeśli przyjrzymy się składom gotowych produktów, okaże się że suma zjadanych dziennie posiłków znacznie przekroczy 10 łyżeczek. Nikt nie spodziewa się, że w samym jogurcie o wadze ok. 300 g może się znajdować aż 9 łyżeczek cukru czyli dzienny limit.

Spożycie cukru powoduje gwałtowny wzrost glukozy we krwi. Szczególnie niekorzystnie działa na organizm w połączeniu z nasyconymi olejami trans (np. utwardzony olej palmowy dodawany masowo do ciastek i innych wyrobów cukierniczych). Regularne zjadanie produktów zawierających cukier, zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy i insulinooporności.

Od dłuższego czasu panuje opinia, że cukier ma działanie uzależniające, stąd mogą pojawić się problemy przy próbie jego odstawienia. Dodatkowo cukier destabilizuje pracę układu hormonalnego. Nadpobudliwość u dzieci często bywa przyczyną nadmiernego spozycia przez nie cukru.

Objawy nadmiernego spożywania cukru

Często może nam się wydawać, że cukru niemalże nie jemy – tylko jeden batonik dziennie a na śniadanie drożdżówka. Do tego cukier, z występowania którego nie zdajemy sobie sprawy i mamy kilkakrotnie przekroczoną dawkę dzienną. Jak rozpoznać, że cukier za bardzo dominuje w naszej diecie?

  • Przyrost masy ciała – a jakże, to nie trudno zauważyć. Dodatkowo przy nadmiernym spożyciu cukru, wzrasta nam apetyt, najczęściej na Fast food, co prowadzi do błędnego koła;
  • Ciągłe zmęczenie – po zjedzenie batonika, już po około pół godzinie czujemy spadek energii, zjadamy tzw. Puste kalorie, które powodują przyrost wagi ale nie odżywiają organizmu;
  • Ciągłe rozdrażnienie, zachowania agresywne;
  • Częste infekcje – zarówno bakterie jak i drożdże lubią żywić się cukrami prostymi, poza tym cukier upośledza białe krwinki odpowiedzialne za odporność. Dodatkowo pod wpływem nadmiernego spożywania cukru, w organizmie może rozwinąć się kandydoza (nadmierne namnożenie się grzybów w rodziny Candida), co w ogromnym stopniu wpływa na stan całego organizmu, zdecydowanie go osłabiając;
  • Podwyższone ciśnienie krwi – badania potwierdzają, że nadmiar cukru może powodować wzrost ciśnienia krwi;
  • Podwyższony poziom cholesterolu – nadmiar cukrów w diecie podnosi poziom tri glicerydów i LDL obniżając jednocześnie poziom HDL co może mieć wpływ na rozwój miażdżycy;.
  • Ciągła chęć na zjedzenie czegoś słodkiego;
  • Problemy trawienne – jedną z przyczyn bólów brzucha, biegunek czy zaparć może być nadmiar cukru w diecie;
  • Próchnica – cukry są bardzo lubiane przez bakterie żyjące w jamie ustnej;
  • Problemy ze skórą – w efekcie diety bogatej w cukier, możemy mieć problem z trądzikiem . Dodatkowo produkty bogate w cukier wpływają także na szybsze starzenie się skóry.