kandydoza_układu_pokarmowego

Kandydoza czyli inaczej grzybica, wywoływana jest zwykle drożdżakami z grupy Candida, które fizjologicznie zasiedlają układ pokarmowy człowieka jednak w sprzyjających dla nich warunkach rozrastają się, wywołując szereg nieprzyjemnych dolegliwości.

 

Czym jest kandydoza układu pokarmowego?

Kandydoza układu pokarmowego to patologiczny przerost grzybów Candida, do rozrostu których dochodzi na skutek spadu odporności, na przykład po zakończeniu antybiotykoterapii. Doskonałym pożywieniem „karmiącym” Candidę są słodycze na bazie cukrów prostych.

Objawy grzybicy układu pokarmowego

Grzybicę układu pokarmowego nie jest łatwo zdiagnozować, ponieważ objawy są niespecyficzne. Do tego do układu pokarmowego nie sposób dotrzeć w inny sposób niż za pomocą gastroskopii, która często okazuje się jedynym pewnym potwierdzeniem kandydozy. Do najczęstszych objawów z jakimi zmagają się cierpiący na kandydozę układu pokarmowego należą:

  • Wzdęcia,
  • Gazy,
  • Biegunki na przemian z zaparciami,
  • Bóle brzucha,
  • Zgaga,
  • Nietolerancje pokarmowe,
  • Pojawianie się pleśniawek w jamie ustnej,
  • Zaburzenia ze strony układu nerwowego, takie jak stany lękowe, depresja, bóle głowy, rozdrażnienie.

 

Jak widać, powyższe objawy dotyczą także innych układów, co może stanowić spory problem dagnostyczny.

 

Jakie czynniki wywołują kandydozę układu pokarmowego?

Jest kilka czynników, które podnoszą ryzyko wystąpienia przerostu grzybów Candida. Należą do nich głównie:

  • Częsta lub długotrwała antybiotykoterapia, która mocno zaburzyć mikrobiom jelit;
  • Stosowanie doustnej antykoncepcji;
  • Stosowanie doustnych preparatów żelaza (działają antagonistycznie na część „dobrych” bakterii jelitowych);
  • Zażywanie inhibitorów pompy protonowej;
  • Zażywanie leków sterydowych;
  • Przebywanie w stanie przewlekłego stresu oraz niedoboru snu;
  • Dieta bogata w cukry proste, alkohol, drożdże i śmieciowe jedzenie;
  • Przy zespole jelita drażliwego;
  • Przy występującej celiakii;
  • Występujące zaburzenia neurorozwojowe.

 

W jaki sposób można wesprzeć leczenie kandydozy układu pokarmowego?

Leczenie jest zlecane przez lekarza, natomiast bardzo dużą rolę w zmniejszaniu przerostów Candida ma dieta oraz właściwa suplementacja. W diecie należy zdecydowanie wykluczyć cukier, drożdże i alkohol a wprowadzić dietę obfitującą w warzywa i owoce. Najważniejsze i naskuteczniejsze w leczenie kandydozy układu pokarmowego suplementy diety to:

Przede wszystkim należy wzmocnić, zaleczyć jelita z powstałych stanów zapalnych i mikrouszkodzeń. Doskonałym suplementem pomocnym w leczeniu jest L-glutamina, która wykazuje właściwości zmniejszające przepuszczalność jelit ale także kwercetyna, która uszczelnia błonę śluzową jelit.
Kolejnym bardzo istotnym krokiem jest dobór odpowiednich probiotyków, które pełnią kluczową rolę w trakcie leczenia układu pokarmowego z Candidy. W przywróceniu właściwego funkcjonowania flory bakteryjnej najbardziej pomocne są następujące szczepy:

  • Saccharomyces boulardii,
  • Szczepy z rodziny Lactobacillus, zwłaszcza Lactobacillus reuteri i Lactobacillus Helvetius.

Kwas kaprylowy jest  suplementem o silnym działaniu przeciwgrzybicznym, zmniejsza ilość Candida aż do 90%. Dodatkowo kwas kaprylowy regeneruje wyściółkę jelit, dzięki czemu wchłanianie witamin i mikroelementów funkcjonuje prawidłowo.

Laktoferyna, która wzmacnia odporność organizmu a także wspomaga usuwanie grzybów z organizmu;

Ekstrakt z pestek grejpfruta znany jest z silnego działania grzybobójczego i bakteriobójczego. Wzmacnia odporność dzięki zawartości witaminy C, co wspomaga walkę z patogenami;

Aloes ma także pozytywne działanie w zwalczaniu Candidy, dodatkowo regeneruje jelita  i pomaga w odbudowie właściwej flory bakteryjnej;

Czarnuszka i olej z czarnuszki, który ma działanie hamujące rozwój candidy.