laktoferyna_admed

Laktoferyna (lacto – mleko, feryna – białko wiążące żelazo) jest białkiem, które w naturze jest produkowane przez większość ssaków. Uznawane jest za jedno z ważniejszych składników mleka matki, które działa wspierająco między innymi na układ odpornościowy. Jej działanie na zdrowie człowieka jest tak wielostronne, że zaczęto stosować ją w postaci suplementu diety. Nie wszystkie mechanizmy działania laktoferyny zostały już poznane, jednak te które naukowcom udało się zbadać są bardzo obiecujące.

Gdzie występuje laktoferyna?

Najbogatszym źródłem laktoferyny jest mleko matki i siara, czyli gęsta, zółta wydzielina gruczołu mlekowego ssaków, którą młode (w tym niemowlęta) wypijają przy jako pierwsze mleko matki. Co za tym idzie, zarówno mleko ludzkie jak i krowie, owcze czy kozie zawierają laktoferynę. Dodatkowo laktoferyna występuje także w innych wydzielinach ssaków, między innymi w ślinie, wydzielinie z nosa czy uszu a także w pocie. Stanowi ona barierę ochronną w strategicznych miejscach całego organizmu.

Laktoferyna w kapsułkach jest pozyskiwana z mleka krowiego.

 

Jakie korzyści przynosi stosowanie laktoferyny?



Stosowanie laktoferyny w postaci suplementu może się okazać wielkim wsparciem dla organizmu. Działanie laktoferyny jest zbadane na kilku płaszczyznach, wśród których wymienić należy:

  • Laktoferyna wspiera organizm w budowaniu odporności poprzez stymulację odpowiedzi komórek układu immunologicznego a co za tym idzie wpływa na obniżenie produkcji cytokin prozapalnych i zwiększenie produkcji neutrofili, co powoduje wygaszenie stanu zapalnego. Laktoferyna potrafi także łączyć się ze ścianą komórkową bakterii, doprowadzając do jej uszkodzenia a następnie do jej zabicia. Dodatkowo utrudnia przyczepianie się bakterii do komórek człowieka.
  • Najważniejszym działaniem laktoferyny jest jej zdolność do regulacji wchłaniania żelaza. Laktoferyna potrafi wiązać jony żelaza z diety sprawiając, że jest ono lepiej wykorzystane przez erytrocyty. Ta funkcja sprawia, że zalicza się ją do grupy transferyn, które odgrywają dużą rolę przy transporcie żelaza. To działanie latoferyny dodatkowo wzmacnia jej rolę przeciwbakteryjną. Laktoferyna, w przeciwieństwie do suplementacji żelazem, jest dużo bardzie bezpieczna, nie powoduje skutków ubocznych a efekty jej stosowania są nawet lepsze, co potwierdziło badanie w 2006 roku na grupie kobiet ciężarnych. Jest to zresztą świetny suplement właśnie dla kobiet w ciąży. Laktoferyna wspiera profilaktykę oraz leczenie anemii z niedoboru żelaza mając przy tym większy potencjał niż preparaty z żelazem.
  • Laktoferyna chroni przed stresem oksydacyjnym wyłapując nadmiar żelaza z krwi.
  • Laktoferyna ma działanie przeciwdrobnoustrojowe – poza przeciwbakteryjnym, także przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze i przeciwnowotworowe.
  • Laktoferyna ma działanie prebiotyczne, stymuluje rozwój dobroczynnej flory bakteryjnej, głównie bakterii ze szczepów Lactobacillus i Bifidobacterium. Badania wykazały, że laktoferyna zmniejsza rozwój E.coli i Salmonelli, jednocześnie pobudzając korzystne bakterie.
  • Laktoferyna bierze udział w uszczelnianiu ścianki nabłonkowej jelit a także zmniejsza dolegliwości związane z nietolerancją pokarmową.


Laktoferyna z pewnością jest bardzo ciekawą substancją z dużym potencjałem, ponieważ tylko część jej korzystnych właściwości zostało dotychczas poznanych. Cały czas trwające badanie nad jej zastosowaniem są obiecujące i prawdopodobnie w niedługim czasie będziemy mogli poznać inne jej właściwości.