rola_potasu_admed

Czym jest potas?

Potas jest bardzo ważnym pierwiastkiem i jednym z najważniejszych elektrolitów występujących w komórkach ciała człowieka. Czym są elektrolity? To substancje, które po rozpuszczeniu w odpowiednim środowisku przewodzą prąd. W tej roli potas odpowiada za utrzymywanie prawidłowego napięcia na błonach komórkowych oraz przekazywanie impulsów elektrycznych pomiędzy komórkami, co innymi słowy oznacza kontrolę nad wszystkimi mięśniami ciała człowieka.

Dlaczego potas jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu?

Potas odpowiada za odpowiedni przebieg wielu procesów w organizmie. Poza kontrolą mięśni, w tym oczywiście serca, potas reguluje także pracę układu nerwowego. Ponieważ jak już wspomniano, potas jest elektrolitem, jego udział jest niezbędny dla właściwego zachodzenia procesów związanych z regulacją gospodarki wodno elektrolitowej. Potas bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi a także pracy nerek oraz wpływa na gospodarkę kwasowo – zasadową organizmu. Ponieważ potas „ucieka” z organizmu wraz z moczem i potem, ważne jest uzupełnianie go, zwłaszcza w sytuacjach takich jak upały czy nadmierny wysiłek fizyczny.

Co może przyczyniać się do niedoboru potasu?

Potas znajduje się we wszystkich płynach w organizmie człowieka, a ponieważ całe ciało człowieka składa się głównie z wody to w zasadzie potas jest wszędzie. Wszelkie niedobory potasu są w związku z tym odczuwalne. Jednym z pierwszych objawów jest zatrzymana w organizmie woda. Należy zaznaczyć, że u osób zdrowych oraz właściwie się odżywiających, stan niedoboru potasu jest bardzo rzadki. Może on zdarzyć się przejściowo, jednak uzupełnienie potasu szybko wyrównuje straty. Jednak w niektórych przypadkach, zwłaszcza u osób cierpiących na pewne choroby, może dojść do niedoboru potasu. Do głównych schorzeń sprzyjających niedoborom potasu należą:

  • Choroby krążenia i serca – osoby zmagające się z chorobami kardiologicznymi oraz nadciśnieniem;
  • Choroby układu moczowego;
  • Niedoczynność tarczycy;
  • Krwotoki;
  • Przewlekłe biegunki związane z zatruciem pokarmowym bądź chorobami układu pokarmowego.


Należy zwrócić uwagę, że wiele leków, stosowanych w związku z powyższymi chorobami, może powodować niedobory potasu. Dlatego zawsze należy zapoznać się z ulotką leku bądź przeprowadzić wywiad z lekarzem w tym zakresie. Jeżeli faktycznie zażywanie tego rodzaju leków jest konieczne, należy kontrolować stan potasu oraz stosować na co dzień dietę bogatą w ten pierwiastek.

Jakie są objawy niedoboru potasu?

Do objawów, które powinny nas zaniepokoić (zwłaszcza jeśli cierpimy na choroby mogące go wywołać), należą:

  • Zaburzenia rytmu serca (możliwe zarówno spowolnienie jego pracy jak i kołatanie serca);
  • Osłabienie siły mięśni;
  • Wzdęcia;
  • Omdlenia;
  • Senność;
  • Trądzik;
  • Drżenia i skurcze mięśni a także odczucie mrowienia w kończynach dolnych w czasie wysiłku.

 

W jakich produktach znajdziemy najwięcej potasu?

Potas jest obecny w różnych ilościach w wielu produktach spożywczych. Jednak warto poznać te, w których znajdziemy go szczególnie dużo.

  • Niewątpliwie produktami zawierającymi ogromne ilości potasu są suszone owoce, takie jak daktyle, figi i morele. Poza potasem zawierają także szereg innych wartości odżywczych i są niezwykle pomocne w diecie sportowców.
  • Soja, fasola i Roch czyli strączki zawierają rekordowe ilości potasu i warto je włączać do codziennej diety.
  • Awokado należy do bardzo zdrowych produktów, zawierając także spore ilości potasu.
  • Ze wszystkich orzechów to pistacje zawierają największe ilości potasu – aż dwukrotnie więcej niż orzechy włoskie.
  • Kakao jest kolejnym wartościowym produktem o wysokiej zawartości potasu.
  • Mak kojarzy nam się z wypiekami a tymczasem jest bardzo wartościowym nasionkiem. Ilość potasu w tych małych ziarenkach jest naprawdę imponująca. Mak można wykorzystać jako np. posypkę koktajli czy owsianek.
  • Pomidory są bardzo bogatym źródłem potasu pod warunkiem że są suszone. Oczywiście w świeżych potas także występuje, ale już nie w takim ilościach – w suszonych jest go 10 razy więcej!
  • Pestki słonecznika, dyni, banany, natka pietruszki także są bardzo dobrym źródłem potasu.


Jak widać z powyższego zestawienia, produkty bogate w potas są łatwo dostępne. Wystarczy codziennie przemycać do posiłków jakiś produkt zawierający potas, co nie będzie trudne, a poziom potasu w naszym organizmie powinien być zawsze na właściwym poziomie.