lizyna_admed

Lizyna jest enzymem egzogennym i niezbędnym dla właściwego funkcjonowania człowieka. Jako że organizm nie potrafi go wytwarzać samodzielnie, musi być dostarczany wraz z pożywieniem, bądź jeśli to niemożliwe (np. w przypadku weganizmu lub innych diet wykluczających), w formie suplementacji. Niedobory lizyny bardzo niekorzystnie odbijają się na zdrowiu człowieka, dlatego warto zapoznać się z informacjami na temat tego enzymu.

Jakie funkcje pełni lizyna?

Lizyna pełni w ludzkim organizmie bardzo ważne funkcje, bez których nie byłoby możliwe jego zdrowe działanie. Lizyna bierze udział w bardzo wielu procesach, do których możemy zaliczyć:

  • Wspomaga syntezę białek w mięśniach oraz kościach;
  • Bierze udział w produkcji L-karnityny (metabolizm tłuszczy);
  • Wpływa pozytywnie na stan skóry biorąc udział w syntezie kolagenu;
  • Przyczynia się do szybszego gojenia zmian trądzikowych;
  • Magazynuje wapń;
  • Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo – buduje odporność;
  • Bierze udział w tworzeniu przeciwciał;
  • Bierze udział w produkcji hormonów;
  • Ogranicza rozwój wirusa opryszczki;
  • Ma pozytywny wpływ na układ sercowy.

 

Jakie są skutki niedoborów lizyny?

Przewlekły niedobór lizyny może doprowadzić do zaburzenia w wielu ważnych procesach zachodzących w organizmie. Jeśli zauważymy u siebie poniższe objawy warto zainteresować się czy przyczyną nie jest niedobór lizyny. Do najczęstszych objawów niedoboru lizyny należą:

  • Zmęczenie;
  • Problemy z koncentracją i rozdrażnienie;
  • Zawroty głowy;
  • Wypadanie włosów;
  • Częste ataki opryszczki;
  • Niedobór żelaza;
  • Zanik mięśni;
  • Odwapnienie kości;
  • Obniżony apetyt.


W jakim pożywieniu znajdziemy lizynę?

Lizynę znaleźć można w wielu produktach, jednak faktem jest, że największa jej ilość znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Można zakładać, że osobami najbardziej narażonymi na jej niedobory mogą być osoby wykluczające ze swojej diety produkty odzwierzęce. Zatem gdzie znajdziemy najwięcej lizyny? Oto lista produktów, które zawierają lizynę:

  • Jajka;
  • Tłuste ryby;
  • Sery żółte;
  • Mięso drobiowe;
  • Mięso czerwone, wątróbka;
  • Kasza gryczana;
  • Fasola;
  • Soja;
  • Ziemniaki;
  • Pietruszka;
  • Sezam;
  • Konopie;
  • Migdały.


W przypadku gdy nie jesteśmy w stanie dostarczyć lizyny wraz z pożywieniem, możemy skorzystać z suplementów diety. Dzienna dawka różni się w zależności od wieku i aktywności sportowej danej osoby. Dla dzieci do 13 roku życia dawka wynosi 10 mg na każdy kg masy ciała, dla młodzieży w wieku 13-18 lat jest to 12 mg/kg masy ciała natomiast dla dorosłych to 35 mg/kg masy ciała. Większe od podanego zapotrzebowanie mają osoby, które intensywnie uprawiają różne aktywności fizyczne. Suplementować możemy oczywiście niższą dawkę jeżeli część lizyny dostarczamy sobie wraz z pożywieniem.