czarnuszka_alergia_olej_z_czarnuszki_admed

Czarnuszka siewna to roślina, która może przynieść wiele dobrego alergikom. W konwencjonalnym leczeniu przy nasilonych objawach, dyskomfort wywołany alergią jest w stanie zniwelować tylko lek sterydowy, który niesie ze sobą ryzyko skutków ubocznych. Zwłaszcza w przypadku dzieci jest to ryzykowne. Zgodnie z wynikami przeprowadzonych w tym zakresie badań naukowych, czarnuszka jest w stanie równie dobrze poradzić sobie z nasilonymi objawami alergii. Te niepozorne, czarne ziarenka przypominające czarny sezam, są bogactwem substancji aktywnych.

Czym jest czarnuszka?

Czarnuszka siewna jest rośliną z rodziny jaskrowatych. Już od stuleci była wykorzystywana w celach leczniczych a ze względu na swoje walory smakowe – także jako przyprawa. Jej właściwości lecznicze zostały potwierdzone naukowo.

Czarnuszka składa się głównie z tłuszczów, ogromną większość bo aż 85%,  stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym niezwykle zdrowy kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy i eikozadienowy. Ponadto czarnuszka zawiera:

  • nasycone kwasy tłuszczowe
  • fosfolipidy,
  • fitosterole,
  • aminokwasy egzogenne,
  • witaminy A, E, F, B1, B3, B6, B7,
  • pierwiastki: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas,
  • olejek eteryczny (tymochinon, tymohydrochinon, ditymochinon, p-cymen, karwakrol, limonen, karwon),
  • alkaloidy.


Właściwości lecznicze czarnuszki

Podczas dłuższego stosowania (powyżej 2 miesięcy) zauważono, że czarnuszka zdecydowanie podnosi odporność, zwłaszcza widoczne jest to u dzieci, które często zapadają na infekcje. Po zastosowaniu czarnuszki, zdecydowanie zmniejsza się częstotliwość zachorowań.

Czarnuszka znacząco zmniejsza objawy alergii takich jak katar sienny, astma, alergie skórne i atopowe zapalenie skóry. U pacjentów zauważono także ustąpienie świszczącego oddechu i zwiększenie wydolności płuc. Działanie przeciwalergiczne czarnuszka zawdzięcza składnikowi o nazwie tymochinon, który ma silne działanie przeciwzapalne, ma także zdolność do blokowania wydziałania histamin, które powodują reakcje alergiczne. Jego działanie jest tak silne, że porównuje się je do działania tradycyjnego leku na alergię cetyryzyny.

Czarnuszka ma także działanie silnie przeciwbakteryjne oraz przeciwstresowe dzięki obniżaniu poziomu kortyzolu i adrenaliny a także ciśnienie tętnicze krwi.. Ma to wpływ na ryzyko wystąpienia chorób serca.

Poza powyższymi właściwościami spożywanie czarnuszki wpływa także na poniższe procesy:

  • Zwiększa liczbę czerwonych krwinek przeciwdziałając anemii,
  • Wspomaga wątrobę i nerki,
  • Zwiększa ilość glikogenu w wątrobie
  • Wpływa na zahamowanie rozwoju bakterii Helicobacter pylori,
  • Polepsza pamięć i koncentrację.

 

Jak stosować czarnuszkę?

Najczęściej spotykaną postacią czarnuszki są:

  • Nasiona czarnuszki – czarne, malutkie ziarenka którymi można posypywać posiłki wedle własnych preferencji, lub zmielić je w młynku przed zjedzeniem. Ten drugi sposób będzie efektywniejszy jeśli chodzi o właściwości zdrowotne czarnuszki.

  • Olej z ziaren czarnuszki – można go wykorzystywać np. do sporządzenia sosów do sałatek lub też wypijać go samodzielnie. Już ok. 1 Łyżka dziennie przyczynia się do zauważalnej poprawy stanu zdrowia. Pamiętajmy, że olej z czarnuszki pijemy wyłącznie na zimno. Ponieważ ma on bardzo krótki termin ważności, lepiej kupować mniejsze pojemności i zużywać na bieżące potrzeby. Zwróćmy także uwagę na to aby olej był tłoczony na zimno, przechowujmy go w lodówce -  tylko taki olej posiada pełnie swoich właściwości.