Borówka amerykańska - kulka mocy

Borówka amerykańska to roślina, której owoce cieszą się olbrzymią popularnością. Małe kuliste, ciemnoniebieskie owoce charakteryzują się słodkim smakiem oraz soczystym miąższem. Można z niej przygotować konfitury, soki i nalewki, a w sezonie idealnie nadaje się do owsianek, smoothie czy wypieków. Owoce borówki amerykańskiej cenione są nie tylko dzięki walorom smakowym, ale także dzięki licznym właściwościom prozdrowotnym. Zawierają liczne witaminy, minerały oraz związki, dobroczynnie wpływające na organizm. Jest doskonałym owocem na poprawę pamięci, pracy wątroby oraz narządu wzroku, dodatkowo wspiera profilaktykę przeciwnowotworową.

W Polsce sezon borówkowy zaczyna się zwykle w lipcu, gdy w sprzedaży pojawiają się nasze krajowe owoce. Importowane można kupić zazwyczaj już w maju, a w niektórych sklepach borówki amerykańskie sprowadzane z Chile czy Hiszpanii są w sprzedaży cały rok. Warto po nie sięgać jak najczęściej, zarówno ze względu na ich smak, jak i z uwagi na ich właściwości lecznicze i prozdrowotne.  

Borówki amerykańskie należą do tej samej rodziny co jagody. Są większe i słodsze w smaku od swoich kuzynek. Są także bardziej skuteczne w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych. Jakie jeszcze właściwości ma borówka amerykańska?

  • poprawia pamięć
  • zmniejsza ryzyko nadciśnienia
  • zapobiega nowotworom
  • zapobiega marskości wątroby
  • wspomaga pracę oczu
  • wspomaga pracę układu pokarmowego
  • ma korzystny wpływ na procesy zapamiętywania - dzięki flawonoidom, odwracającym przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci. Wnioski takie wysunęli naukowcy po trwającym 12 tygodni eksperymencie, uzupełniając dietę uczestników eksperymentu w borówki amerykańskie. Po zaledwie trzech tygodniach zaobserwowali u nich poprawę pamięci. Z czasem była ona coraz lepsza. Nie zostało stwierdzone, jakie są precyzyjne mechanizmy działania substancji zawartych w owocach, ale uważa się, że poprawiają one istniejące połączenia w mózgu, usprawniając komunikację między komórkami i stymulują regenerację neuronów.
  • może zapobiegać nadciśnieniu - dzięki antocyjanom, związkom chemicznych z grupy flawonoidów.
  • duże ilości fitoestrogenu, czyli hormonu roślinnego, skutecznie blokującego działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi. Zawarty w borówkach kwas elagowy ma podobne właściwości.
  • owoce borówki amerykańskiej zawierają garbniki, działają przeciwbakteryjnie - niszczą m.in. szkodliwe szczepy E. Coli.
  • zawarte w borówce amerykańskiej błonnik i antyoksydanty biorą udział w usuwaniu z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.


Borówki są również niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny  (IG =53), dzięki temu mogą być spożywane przez osoby z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.

Wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)

  • Wartość energetyczna - 57 kcal
  • Białko ogółem - 0.74 g
  • Tłuszcz - 0.33 g
  • Węglowodany - 14.49 g (w tym cukry proste 9.96 g)
  • Błonnik - 2.4 g
  • Witamina C - 9.7 mg
  • Tiamina - 0.037 mg
  • Ryboflawina - 0.0416 mg
  • Niacyna - 0.418 mg
  • Witamina B6 - 0.052 mg
  • Kwas foliowy - 6 µg
  • Witamina A - 54 IU
  • Witamina E - 0.57 mg
  • Witamina K - 19.3 µg
  • Wapń – 6 mg
  • Żelazo - 0.28 mg
  • Magnez - 6 mg
  • Fosfor - 12 mg
  • Potas - 77 mg
  • Sód – 1 mg
  • Cynk - 0.16 mg

Borówki amerykańskie - sposób przechowywania 

Można je przechowywać w lodówce do siedmiu dni. Owoców, które nie zostaną spożyte od razu, nie należy myć.

Warto zrobić zapas borówek na zimę mrożąc je. Należy położyć nieumyte na pergaminie lub tacce i włożyć do zamrażarki. Kiedy zamarzną, przełożyć do plastikowego woreczka. Można je tak przechowywać przez rok.