witaminy_B_B6_B12_B9_niedobór_B_admed

W poprzednim artykule omówiliśmy wpływ na zdrowie witamin z grupy B – B1 do B6. Teraz skupimy się na właściwościach kolejnych witamin B, także tych mniej znanych.

Witamina B7

Ta witamina jest nazywana biotyną, jest najbardziej znana ze swojego wpływu na ładne włosy, skórę i paznokcie. Razem z witaminą K bierze udział w procesach krzepnięcia krwi a także uczestniczy w produkcji hemoglobiny i syntezie tłuszczów, węglowodanów oraz aminokwasów. Biotyna przyczynia się do unormowania poziomu glukozy a także do utrzymania prawidłowych funkcji psychicznych.  Witamina B7 nie ulega degradacji w wysokich temperaturach.

Gdzie występuje witamina B7?

Witaminę B7 znajdziemy w największych ilościach w żółtku jaja, wątróbce, orzechach włoskich i migdałach, ziemniakach, kalafiorze, marchwi, grzybach i ryżu.

Jakie są skutki niedoborów witaminy B7?

Niedobór witaminy B7 jest bardzo rzadki, zazwyczaj występuje u osób poddanych długotrwałej antybiotykoterapii.
Objawy niedoboru to:

  • przewlekłe zmęczenie,
  • depresja,
  • pogorszenie stanu włosów , skóry i paznokci,
  • cierpnięcie dłoni i stóp, 
  • niedokrwistość,p
  • odwyższenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • brak łaknienia.


Witamina B9

To nic innego jak znany powszechnie kwas foliowy, bardzo ważny zwłaszcza dla kobiet planujących potomstwo. Witamina ta zapobiega uszkodzeniu kręgosłupa, a konkretnie cewy nerwowej, który kształtuje się u rozwijającego się płodu. Ponadto witamina B9 bierze udział w przemianie homocysteiny w metioninę, wysoki poziom homocysteiny nie jest korzystny dla zdrowia. Dzięki witaminie B9 produkowana jest noradrenalina, która wspiera koncentrację. Witamina B9 wchłania się najlepiej przy udziale biotyny i witaminy C.

Gdzie można znaleźć witaminę B9?

Największe ilości kwasu foliowego znajdziemy w szpinaku, brukselce, brokułach, otrębach, jajkach, wątróbce, pomarańczach, pomidorach, marchwi, orzechach włoskich oraz w krabach..

Jakie są skutki niedoboru witaminy B9?

Braki kwasu foliowego mogą spowodować bardzo poważne problemy, zwłaszcza u rozwijającego się płodu. Dlatego bardzo ważne jest aby zadbać o jego odpowiedni poziom przed zajściem w ciążę. Dodatkowo można wesprzeć organizm suplementacją. Podstawowymi objawami braku kwasu foliowego są:

  • Rozszczep cewy nerwowej u rozwijającego się płodu,
  • Spowolniony wzrost u dzieci,
  • Problemy z wchłanianiem substancji odżywczych,
  • Kołatania serca,
  • Stany lękowe,
  • Niedokrwistość mega blastyczna,
  • Stan zapalny jamy ustnej,
  • Upośledzenie układu nerwowego.

 

Witamina B10

Witamina B10, nazywana kwasem  p-aminobenzoesowym lub PABA jest organicznym związkiem chemicznym, jest prekursorem syntezy kwasu foliowego. Wpływa na zahamowanie rozwoju bakterii. Witamina B10 jest częścią kompleksu witamin B, choć sama jest aminokwasem. PABA działa głównie ochronnie na skórę, chroniąc ją przed promieniowaniem UV, zmniejsza twardziny skóry, bierze udział w tworzenu czerwonych krwinek a także ma działanie bakteriobójcze. Wzmacnia włosy, chroniąc je przed przedwczesnym siwieniem.

Gdzie znajdziemy witaminę B10?

PABA występuje głównie w wątrobie, nerkach, drożdżach piwowarskich, grzybach oraz w produktach pełnoziarnistych.

Objawy niedoboru witaminy B10

Zapotrzebowanie na ta witaminę u większości osób jest pokrywane z pożywienia. Tym niemniej zapotrzebowanie na nią wrasta wraz z wiekiem a także przy dużym stresie i antybiotykoterapii. Objawy niedoborów mogą być następujące:

  • Siwienie włosów, nawet u młodych osób,
  • Rozkojarzenie, nadmierne pobudzenie,
  • Zmęczenie, przygnębienie.

 

Witamina B12

Witamina ta zwana też kobalaminą, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu a jej niedobór stanowi spory problem zdrowotny. Jest to najbardziej wszechstronna ze wszystkich witamin z grupy B. Produkują ją bakterie jelitowe i wpływa na zdrowie psychiczne, układ krwionośny i pokarmowy. Jest absolutnie niezbędna aby organzim mógł prawdłowo funkcjonować. Usprawnia funkcjonowanie nerwów, bierze udział w syntezie serotoniny, dzięki czemu reguluje nasz nastrój. Witamina B12 zapobiega anemii a także nadmiernemu wzrostowi homocysteiny (poziom homocysteiny bada się pomocniczo przy podejrzeniu niedoborów B12 – jeśli Est wysoki zazwyczaj można stwierdzić niedobór B12). Wraz z kwasem foliowym usprawnia syntezę DNA i RNA.

Gdzie występuje witamina B12?

Witamina B12 występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego często na jej niedobór cierpią wegetarianie i weganie, którym zaleca się suplementację. Najwięcej kobalaniny zawierają: wątroba, nerki, ryby, małże i krewetki, zółtka jaj a w mniejszych ilościach nabiał – mleko, jogurty naturalne, sery pleśniowe.

Skutki niedoborów witaminy B12

Skutki niedoborów mogą być bardzo poważne i nigdy nie należy ich lekceważyć. Jak już wspominaliśmy, najbardziej narażone są osoby na dietach bezmięsnych, ograniczające spożywania ryb i jajek ale również osoby będące na tradycyjnych dietach z udziałem mięsa i osoby powyżej 50 roku życia. Niedobory mogą wynikać albo diety (bezmięsnej) albo z problemów z przyswajaniem witaminy B12. W takich przypadkach czasem konieczne jest regularne  uzupełnianie jej niedoborów w formie zastrzyków.

Objawy niedoborów są następujące:

  • Problemy z układem krwionośnym w tym anemia złośliwa,
  • zawroty głowy,
  • osłabienie mięśni rąk i nóg a także ich drętwienia i mrowienia,
  • drżenia mięśni,
  • zmęczenie i apatyczność,
  • problemy z układem pokarmowym, w tym biegunki i wymioty,
  •  Stany zapalne jamy ustnej,
  • Zaburzenia wzrostu u dzieci.

Jeśli chodzi o suplementację, obecnie najbardziej polecane są produkty z naturalnie występującą formą witaminy B12 – metylokobalamina.

Witamina B13

Znana też jako kwas orotowy, oficjalnie nie jest uznawany za pełnoprawną witaminę. Najbardziej znana jest przez sportowców, gdyż poprawia wydolność ciała.  Poza tym  doskonale wpływa na pracę wątroby, wspomagając jej regenerację. Bierze udział w produkcji białych i czerwonych krwinek, pomaga także w terapii stwardnienia rozsianego i obniża poziom kwasu moczowego w organizmie.

Gdzie znajdziemy witaminę B13?

Najlepszym źródłem witaminy B13 jest kwaśne mleko, drożdże piwne, szczaw, szpinak oraz warzywa korzenne. Niewielkie jej ilości występują w większości produktów,

Niedobory witaminy B13

Na niedobory narażone są osoby chorujące na wątrobę. Do objawów należą głównie:

  • dna moczanowa,
  • stwardnienie rozsiane
  • miażdżyca,
  • kolka nerkowa.

 

Witamina B15

 

Bardzo mało znana witamina, zwana też kwasem pangamowym, która zyskuje coraz więcej zwolenników. Ma właściwości regenerujące wątrobę a także dopingujące – powoduje wzrost odporności fizycznej oraz psychicznej. Poza tym stymuluje odpowiedź immunologiczną, poprawia procesy zapamiętywania i koncentracji, pobudza regenerację mięśni.W wielu krajach ta witamina jest zalecana starszym pacjentom aby zapobiegac oraz leczyć demencję starczą.

Gdzie można znaleźć witaminę B15?

Kwas pan gamowy występuje w drożdżach piwnych, brązowym ryżu, nasionach takich jak pestki dyni, sezamu czy słonecznika. Co ciekawe, przyswajalność tranu, koenzymu Q10, kwasu foliowego oraz witamin A, B6, B12, E, F, H.

Jakie są skutki niedoborów witaminy B15?

Do objawów niedoborów tej witaminy należą:

  • Problemy skórne w tym trądzik i łuszczenie skóry,
  • Problemy z włosami
  • Miażdżyca
  • Nadciśnienie tętnicze,
  • Cukrzyca
  • Kamica żółciowa

 

To już wszystkie witaminy z grupy B. Jak można zauważyć, większość z nich występuje w tych samych bądź podobnych produktach. Komponowanie zróżnicowanych posiłków z wysokiej jakości składników, zaprzestanie nadużywania używek (na nie komplet B jest szczególnie wrażliwy), spowoduje że wszystkie witaminy dostarczymy sobie z pożywieniem.