Saccharomyces boulardii _probiotyk_drożdże_wspomaganie_odporności_admed
Nasze jelita są zasiedlane przez miliardy różnych bakterii, czy tego chcemy czy nie, Tworzą one mikroflorę jelitową, która u każdego człowieka ma inny skład. Zmienia on się także w zależności od kondycji zdrowotnej człowieka. Na przykład w przypadku obniżenia się odporności, zaburzeniu ulega stosunek  liczby bakterii „zdrowych” do „szkodliwych”. A właściwie jest dokładnie na odwrót – to jakość mikroflory jelitowej wpływa na naszą odporność, dlatego o jelita należy zadbać w pierwszej kolejności. A pomoże nam w tym drożdżak o nazwie Saccharomyces boulardii.
 

Czym jest Saccharomyces boulardii?



Saccharomyces boulardii to drożdżak, który zaliczany jest do grona probiotyków, choć tak do końca nim nie jest. Probiotyki bowiem, są to bakterie wyizolowane z układu pokarmowego zdrowego człowieka. Saccharomyces boulardii został wyizolowany z owoców mango i liczi w 1920 roku przez mikrobiologa Henry’ego Boularda i przez wzgląd na swoje niezwykłe właściwości jest stosowany do wielu celów. Korzystne działanie tego szczepu tropikalnych drożdżaków zostało udowodnione wieloma badaniami naukowymi i nie ulega wątpliwości, że ich stosowanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia człowieka. Jedną z charakterystycznych cech Saccharomyces boulardii jest to, że nie kolonizuje on przejściowo przewodu pokarmowego, jak ma to miejsce w przypadku innych probiotyków. Jego działanie polega na tym, że „przyczepia” do siebie bakterie patogenne i usuwa z przewodu pokarmowego toksyny przez nie wytwarzane.
 
 

Korzyści ze stosowania Saccharomyces boulardii 



Produkty zawierające Saccharomyces boulardii są często polecane przez lekarzy i farmaceutów w przypadku infekcji jelitowych, wywołanych przez rotawirusy ale probiotyk ten świetnie działa w wielu innych dolegliwościach.

Antybiotykoterapia a Saccharomyces boulardii



W momencie gdy zażywanie antybiotyku jest konieczne, należy zadbać o swoją florę bakteryjną, ponieważ antybiotyk usuwa większość bakterii – nie tylko te „złe”. Saccharomyces boulardii stoi na straży prozdrowotnych bakterii i wspomaga nasz organizm w utrzymaniu równowagi jelitowej i przyspiesza przywracanie prawidłowej mikroflory jelitowej oraz reguluje jej homeostazę. Dzięki temu że jest grzybem a nie bakterią, Saccharomyces boulardii pozostaje odporny na działanie antybiotyku. Gdy stosujemy inne probiotyki, musimy pamiętać o tym, że część szczepów zostanie zniszczona przez działanie antybiotyku. Ponadto Saccharomyces boulardii potrafi zwalczać zarówno najczęściej występujące infekcje bakteryjne ale również grzybicze czy pasożytnicze. Działanie tego szczepu może być równie skuteczne co nystatyny. Wyniki badań potwierdziły, że zażywanie tego probiotyku było na równi skuteczne z nystatyną w walce z infekcją grzybiczą. Dodatkowo zauważono, że Saccharomyces boulardii  zmniejszał nietolerancje pokarmowe u niemowląt.

Saccharomyces boulardii jest wsparciem dla pracy wątroby



Saccharomyces boulardii wspomaga pracę wątroby oraz zapobiega jej zwłóknieniu, jest także w stanie złagodzić urazy jelit oraz zapalenie wątroby. Zażywanie tych probiotyków z pewnością przyczyni się do wsparcia i regeneracji wątroby.

Saccharomyces boulardii wspomaga układ pokarmowy



Saccharomyces boulardii wpływa pozytywnie na błonę śluzową jelit, stabilizuje funkcję bariery żołądkowo jelitowej, zmniejsza przepuszczalność jelit, zwiększa także uwalnianie enzymów trawiennych.

Saccharomyces boulardii wspomaga odporność organizmu



Poprzez działanie na chorobotwórcze szczepy, Saccharomyces boulardii zwiększa się ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, co wpływa na wzmożona regenerację nabłonka jelit a także poliamidów odpowiedzialnych za dojrzewanie erytrocytów, co w efekcie sprawia, że nabłonek przewodu pokarmowego sprawnie się regeneruje i jest właściwie odżywiany.
W związku z tym, ze większość (ok. 70%) wszystkich komórek odpornościowych, znajduje się w jelitach, to działanie Saccharomyces boulardii  pobudza syntezę slgA oraz aktywuje limfocyty T.