Zespół Bassen-Kornzweiga

Zespół Bassen-Kornzweiga to rzadka, dziedziczna choroba metaboliczna, polegająca na zaburzeniu wchłaniania tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach z powodu braku lub znacznego niedoboru lipoprotein zawierających apolipoproteinę B.

Przyczyny:

  • choroba jest dziedziczona autosomalnie recesywnie,

  • spowodowana mutacjami w genie MTTP, który koduje białko niezbędne do tworzenia chylomikronów i VLDL,

  • w wyniku defektu organizm nie potrafi prawidłowo transportować tłuszczów i cholesterolu, co prowadzi do ich gromadzenia się w komórkach jelit i wątroby oraz niedoboru lipidów w osoczu.

Objawy:

  • pojawiają się zwykle w niemowlęctwie lub we wczesnym dzieciństwie,

  • biegunki tłuszczowe (stolce tłuszczowe, jasne),

  • trudności w przybieraniu na wadze, zahamowanie wzrostu,

  • osłabienie mięśni, ataksja (zaburzenia równowagi i koordynacji),

  • postępujące zaburzenia widzenia – wynik retinopatii barwnikowej,

  • neuropatia obwodowa (drętwienie, zaburzenia czucia),

  • bladość, zmęczenie z powodu niedokrwistości,

  • charakterystyczne zmiany w obrazie krwi– obecność akantocytów (erytrocytów o kolczastym kształcie).

Diagnozowanie:

  • badania laboratoryjne: bardzo niskie lub niewykrywalne stężenia cholesterolu całkowitego, triglicerydów, lipoprotein LDL i VLDL,

  • morfologia krwi: obecność akantocytów,

  • badania kału: obecność tłuszczów,

  • badania genetyczne: potwierdzenie mutacji w genie MTTP,

  • badania okulistyczne i neurologiczne: w celu oceny powikłań (retinopatia, neuropatia).

Leczenie:

  • dieta z ograniczeniem tłuszczów długołańcuchowych, zastępowanych tłuszczami średniołańcuchowymi (MCT), które mogą być wchłaniane bez udziału lipoprotein,

  • suplementacja witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) w dużych dawkach,

  • dieta wysokobiałkowa i wysokowęglowodanowa,

  • regularne kontrole okulistyczne i neurologiczne,

  • rehabilitacja w przypadku objawów neurologicznych.

Rokowania:

  • zależą od momentu rozpoznania i skuteczności leczenia,

  • wczesne wdrożenie suplementacji witamin i odpowiedniej diety może znacznie opóźnić lub złagodzić objawy neurologiczne i okulistyczne,

  • nieleczona choroba prowadzi do postępującego uszkodzenia układu nerwowego i utraty wzroku.

Dodatkowe informacje:

  • choroba została po raz pierwszy opisana w 1950 roku przez Samuela Bassen i Abrahama Kornzweiga,

  • występuje bardzo rzadko – szacuje się, że dotyczy mniej niż 1 na milion osób,

  • schorzenie wymaga opieki wielospecjalistycznej – gastroenterologa, neurologa, okulisty i dietetyka.