zdrowe_tłuszcze_w_diecie_admed

Tłuszcze są makroskładnikami, które powinny być uwzględnione w diecie każdego człowieka. Czy jednak tłuszcz tłuszczowi jest równy? Czy każdy rodzaj tłuszczu doda nam energii i pozwoli na utrzymanie ciała w dobrej kondycji? Prawdą jest, że trudno jest skomponować odżywcze posiłki bez użycia tłuszczu. Tłuszcz jest niezbędny do przeprowadzenia wielu procesów w naszym organizmie, jak choćby do przyswojenia witamin rozpuszczalnych wyłącznie w tłuszczach (ADEK). Jednak zdecydowanie warto zwracać uwagę na rodzaj tłuszczu jakiego używamy, ponieważ ma to niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.

Jakie są rodzaje tłuszczów?

Tłuszcze dzielimy na nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Właśnie wybór rodzaju tłuszczu według tego podziału jest kluczowy dla zdrowia.

  • Tłuszcza nasycone występują w produktach pochodzenia zwierzęcego a także w utwardzanych tłuszczach roślinnych, takich jak margaryny czy olej palmowy występujący w przetworzonych słodyczach, czy w fast foodach. Tego rodzaju tłuszczu powinno być w naszej diecie najmniej, ponieważ zawiera kwasy tłuszczowe Trans, które są niskiej jakości a używane przez producentów przez wzgląd na niski koszt oraz długą ważność.
  • Tłuszcze jednonienasycone występują w olejach takich jak rzepakowy czy oliwa z oliwek. Spożywanie ich jest korzystne dla zdrowia ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe omega-9, które wywierają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
  • Tłuszcze wielonienasycone zawierają NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), przez co wywierają bardzo duży, pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Występują w rybach morskich, owocach morza, awokado, siemieniu lnianym, orzechach włoskich czy oleju słonecznikowym.


Dlaczego w diecie powinniśmy używać zdrowych tłuszczów?

Kwasy tłuszczowe zawarte w zdrowych tłuszczach mają wielokierunkowy wpływ na nasze zdrowie, dlatego nie sposób przecenić ich właściwości zdrowotnych, wśród których możemy wymienić najważniejsze:

  • Mają silne działanie przeciwzapalne co przekłada się także na wspomaganie odporności;
  • Obniżają poziom szkodliwych trój glicerydów;
  • Zapobiegają powstawaniu miażdżycy;
  • Działają pozytywnie na układ pokarmowy, zwłaszcza jelita grubego i okrężnicy, chroniąc przez rozwojem chorób nowotworowych;
  • Korzystnie wpływają na stan skóry dotkniętej takimi schorzeniami jak np. łuszczyca;
  • Przyczyniają się do prawidłowego rozwoju dziecka w życiu płodowym i w pierwszym roku życia;
  • Pomagają zachować młodość i witalność;
  • Obniżają ciśnienie krwi, są zatem pomocne w leczeniu nadciśnienia;
  • Obniżają ryzyko zachorowania na chorobą Alzheimera;
  • Wspomagają w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia psychicznego, min przeciwdziałając depresji.


Jak możemy zauważyć, zdrowe tłuszcze działają na cały organizm, wywierając niezwykle dobroczynny wpływ. Ważne jest aby źródła tłuszczy znajdowały się na naszym talerzu codziennie a także aby były zróżnicowane. Tłuste ryby, oleje, orzechy czy nasiona powinny znajdować się obok warzyw w naszych codziennych posiłkach. Z drugiej strony wskazane jest unikanie lub całkowite wyeliminowanie złych tłuszczów, gdyż ich udział w naszej diecie nie wnosi żadnych korzyści dla naszego zdrowia.