witaminaD3_D3_niedobor_witaminy_d3_koronawirus_admed

Witamina D3 jest zaliczana do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i posiada właściwości zarówno witaminy jak i hormonu pełniąc w organizmie człowieka bardzo ważne funkcje. Jest wytwarzana przez organizm człowieka pod wpływem działania promieni słonecznych - powstaje ona w naszych organizmach w wyniku pewnych przekształceń cholesterolu, które następują właśnie pod wpływem promieniowania słonecznego. Stąd witamina D3 jest nazywana również witaminą „słońca”. Jest przyswajalna także z takich produktów jak  żółtko jajka, czy tłuste ryby morskie. Niestety, uzupełnienie niedoborów witaminy D3 dzięki odpowiedniej diecie nie jest możliwe - zapotrzebowanie organizmu na witaminę D3 może być tylko częściowo pokryte z pożywienia. Jedynym skutecznym sposobem na uzupełnienie witaminy D3 jest jej supelmentacja.

 

Rola witaminy D w organizmie człowieka

Witamina D3 odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka, znajduje się niemal w każdej komórce naszego ciała. Witamina słońca bierze udział  w następujących procesach:

  • Wspomaga działanie układu odpornościowego;
  • Sprzyja prawidłowemu wykorzystywaniu wapnia i fosforu;
  • Przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu wapnia we krwi;
  • Pomaga w utrzymaniu zdrowego układu kostnego i zębów, poprzez właściwe wchłanianie oraz wykorzystanie wapnia i fosforu;
  • Wspomaga pracę mięśni;
  • Bierze udział w procesie podziału komórek;
  • Ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i dobrego samopoczucia;
  • Zmniejsza stany zapalne;
  • Wspomaga pracę tarczce;
  • Reguluje wydzielanie insuliny;
  • Obniża ciśnienie krwi;
  • Zapobiega powstawaniu chorób autoimmunologicznych.

 

Niedobór witaminy D3

W Polsce niedobór witaminy D3 jest bardzo powszechny, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z konsekwencji tego niedoboru. Ponieważ promienie słoneczne docierają do nas przez większą część roku w niewystarczającym stopniu a dodatkowo współczesny styl życia sprawia, że w godzinach gdy słońce operuje najwyżej, spędzamy czas głównie w budynkach lub samochodach, powinniśmy wspomagać się suplementacją. Pamiętając o tym, że to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, najlepszą jej formą są krople.

Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy D3 należą:

  • Spadek odporności i częstsze infekcje;
  • Złamania kości;
  • Zwiększenie próchnicy i chorób przyzębia;
  • Zmęczenie i ospałość.

 

Niedobór witaminy D3 a ryzyko zakażenia koronawirusem

Naukowcy na całym świecie badają możliwe przyczyny tego, dlaczego jedne osoby łatwo zarażają się koronawirusem lub mają ciężki przebieg choroby, natomiast inne przechodzą zakażenie tym wirusem całkiem łagodnie lub nie zarażają się wcale. Niedawne ustalenia sugerują związek pomiędzy zachorowaniem na koronawirusa a niskim poziomem witaminy D3. Ten wniosek nie powinien dziwić, ponieważ rola witaminy D3 w obronie przed wirusami znana jest od dawna. Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Birmingham i obejmowało pracowników University Hospitals Birmingham. W szpitalu tym przyjęto najwięcej pacjentów chorych na Covid – 19. Próbki, które zostały pobrane w maju, zbadano na obecność przeciwciał Sars-Cov-2, które wskazywało czy dana osoba zbudowała odporność w trakcie przebytej infekcji. Przy tej okazji analizowano także poziom witaminy D3. Okazało się, że 72% osób z niedoborem witaminy D3, miało przeciwciała koronawirusa. Te osoby też częściej zgłaszały objawy bólowe i gorączkę w trakcie zachorowania.  Wśród osób z prawidłowym poziomem witaminy słońca, przeciwciała posiadało 51% badanych. W związku z tym naukowcy sugerują, że niedobór witaminy D3 może zwiększać ryzyko zachorowania na koronawirusa.

W innym badaniu naukowcy odkryli, że pacjenci chorzy na koronawirusa, którzy mieli poziom witaminy D3 na poziomie nie niższym niż 30 ng/ml, o wiele rzadziej doświadczali ciężkiej postaci choroby a także rzadziej umierali.

Wszystkie te wnioski wskazują na to, że witamina D3 pomaga zapobiegać zachorowaniu nie tylko na koronawirusa, ale także na inne choroby wirusowe, w tym grypę. Warto zatem zadbać o jej odpowiedni poziom. Najlepiej na początku wykonać w laboratorium badanie na poziomu stężenia metabolitu 25 (OH) D3 w surowicy i na podstawie uzyskanego wyniku skonsultować z lekarzem właściwą dawkę do stosowania.