niedobór_białka_admed

Nie ulega wątpliwości, że białko, obok witamin i mikroelementów, jest niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jest podstawowym budulcem tkanek, bierze udział w regeneracji mięśni a także w gojeniu się ran. Białko jest obecne we wszystkich płynach ustrojowych człowieka, bierze także udział w procesach budowania odporności. Białko odgrywa także ważną rolę w procesach trawienia – przekształca się bowiem w enzymy trawienne. Białko transportuje tlen do komórek i uczestniczy w syntezie hormonów. Wszystkie te procesy są niezwykle ważne dla zdrowia człowieka, zatem można podejrzewać, że niedobory białka mogą wiązać się z poważnymi konsekwencjami. Jak można rozpoznać, że dotyka nas niedobór białka?

Jakie są objawy niedoboru białka?

Nasz organizm jako bardzo mądra maszyneria, w przypadku niedoborów jakichś substancji odżywczych, zawsze daje nam subtelne sygnały, że czegoś mu brakuje. Ważne jest aby obserwując swoje ciało potrafić wychwytywać oznaki tego, że coś w naszym organizmie nie pracuje tak jak powinno. Rozpoznanie niedoboru białka nie zawsze jest proste, bo tylko niektóre objawy są jednoznaczne.

Do objawów niedoboru białka należą:

  • Słabe, łamliwe, wypadające włosy a także łamliwe paznokcie – białko jest budulcem włosów i paznokci, dlatego ich osłabienie może wskazywać na niedobór protein w naszej diecie;
  • Bóle mięśni i stawów – białko jest obecne także w mięśniach i ma wpływ na ich kondycję, zatem jego niedobór może skutkować bólami i skurczami mięśni. Także stopniowa utrata mięśni może być następstwem diety ubogiej w białko;
  • Obniżona odporność, osłabiony organizm i częste zapadanie na infekcje;
  • Dłuższe niż zwykle gojenie się ran różnego pochodzenia;
  • Zwiększona ochota na słodkie spowodowana tym, że białko ma wpływ na regulację poziomu cukru we krwi. Gdy brakuje nam białka, poziom cukru podnosi się skutkując zwiększoną chęcią na słodycze;
  • Problemy z koncentracją i pamięcią – niedobór protein spowalnia prace mózgu, przyczyną są wahania poziomu cukru w organizmie;
  • Zatrzymywanie wody w organizmie, skutkujący przybieraniem na wadze.

 

Do jakich schorzeń może się przyczynić niedobór białka?

Niedobór białka w organizmie może doprowadzić do wielu, bardzo poważnych niedomagań niektórych organów, takich jak:

  • Zaburzenia lub ustanie pracy jelit
  • Uszkodzeń wątroby;
  • Choroby nerek


Gdzie znajdziemy najwięcej białka?

Istnieją różne źródła  białka - zwierzęce oraz roślinne. W zależności od rodzaju diety, można wybierać spośród wegetariańskich jego źródeł jak i tych pochodzących od zwierząt. Do najbogatszych źródeł białka należą:

  • Soczewica;
  • Orzechy i nasiona;
  • Fasola;
  • Soja;
  • Liście szpinaku;
  • Białko jaja;
  • Mięso, zwłaszcza pierś z kurczaka.

Poza źródłami pochodzącymi z pożywienia, można także korzystać z białek w postaci izolatów czy koncentratów, np. izolat białka serwatkowego czy izobat białka grochu. Mogą one stanowić uzupełnienie diety, zwłaszcza u sportowców. Należy pamiętać, że zarówno niedobór białka jak i jego nadmiar są szkodliwe, więc z dodatkowych form białka należy korzystać z rozmysłem.