kwasy_omega_3_admed

Kwasy Omega-3 należą do grupy składników odżywczych bardzo ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), podobnie jak Omega-6 i Omega-9. Bardzo ważne jest aby kwasy Omega 3 były dostarczane do organizmu w odpowiedniej ilości, a także to aby zachowana była właściwa proporcja pomiędzy nimi a kwasami Omega-6 i 9.

Czym są kwasy Omega-3?

Kwasy Omega-3 to trzy rodzaje kwasów tłuszczowych, stanowiących budulec naszych komórek (szczególnie mózgu), do których należą:

  • Kwas α-linolenowy (ALA) – bardzo silny przeciwutleniacz, z którego powstają kwasy EPA i DHA;
  • Kwas eikozapentaenowy (EPA) – wspiera prawidłową prace najważniejszych organów człowieka – serca i mózgu, łagodzi stany zapalne;
  • Kwas dokozaheksaenowy (DHA) – wspiera zdolność uczenia się i koncentracji oraz reguluje pracę całego układu nerwowego.

 

Rola kwasów Omega-3

Kwasy Omega-3 pomagają zapobiegać chorobom, mając działanie przeciwutleniające, na dłużej pozwalają zachować młodość całego organizmu. Dzięki dostarczaniu ich wraz z pożywieniem bądź w formie suplementacji, wspieramy nasze zdrowie między innymi w następujących obszarach:

  • Pomagają uchronić się przed rozwojem nowotworów – zwłaszcza raka piersi, okrężnicy i prostaty. Ich działanie w tym zakresie polega na jednoczesnym pobudzaniu układu odpornościowego i blokowaniu komórek nowotworowych;
  • Usprawniają prace mózgu, poprawiają możliwości zapamiętywania i chronią przed demencją oraz rozwojem choroby Alzheimera i Parkinsona. Warto pamiętać, że kwasy Omega-3 są niezbędne już w życiu płodowym człowieka gdyż wspierają rozwijający się mózg;
  • Kwasy Omega-3 wpływają na zdrowie oczu gdyż są składnikiem siatkówki oka. Niedobory kwasów Omega-3 mogą doprowadzić u starszych osób do zwyrodnienia plamki żółtej, co z kolei jest częstą przyczyną utraty wzroku. Naukowcy dowiedli, że dzieci, których dieta obfituje w tłuste ryby morskie, rzadziej mają diagnozowane wady wzroku;
  • Kwasy Omega-3 wspomagają układ krążenia i serce, ograniczając ryzyko wystąpienia zawału serca, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, obniżają ciśnienie krwi;
  • Pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, dzięki ich obecności wzrasta jednocześnie poziom cholesterolu HDL (dobrego);
  • Zmniejszają stany zapalne w organizmie, co jest pomocne zwłaszcza u chorujących na choroby autoimmunologiczne takie jak np. reumatoidalne zapalenie stawów;
  • Kwasy Omega-3 wspierają zdrowie kości i stawów, biorą także udział we wchłanianiu się wapnia do kości;
  • Wspomagają odporność organizmu;
  • Zapobiegają powstawaniu alergii;
  • Obniżają poziom kortyzolu;
  • Kwasy Omega-3 mają dobroczynny wpływ na skórę, pomagając w leczeniu AZS czy łuszczycy;
  • Odpowiednia podaż kwasów Omega-3 w diecie zapobiega zachorowaniu na depresję i inne choroby natury psychicznej a także wspomagają ich leczenie;
  • Kwasy Omega-3 wspierają pracę układu hormonalnego, pozytywnie wpływając na syntezę hormonów;
  • Kwasy Omega-3 mogą także pomóc parom zmagającym się z niepłodnością – uważa się, że uregulowanie ich poziomu ma wpływ na płodność, zwłaszcza u mężczyzn;

 

Objawy niedoborów kwasów Omega-3

Jak już wspominaliśmy, ważne jest nie tylko dostarczenie kwasów Omega-3 do organizmu ale także zachowanie odpowiedniej proporcji pomiędzy nimi a kwasami Omega-6, która powinna wynosić od 1:2 do 1:4. W diecie przeciętnego Polaka proporcja ta przyjmuje postać 1:12 do nawet 1:20, co przekłada się na problemy ze zdrowiem, zwłaszcza z rozwojem miażdżycy. Kwasy Omega 6 pomimo, że przynoszą wiele korzyści, to występując w diecie w nadmiarze negatywnie odbijają się na zdrowiu. Niedobory kwasów Omega-3 występują dużo częściej przez wzgląd na małą ich podaż w diecie. Do podstawowych objawów niedoborów należą:

  • Osłabiona odporność,
  • Alergie,
  • Nadciśnienie tętnicze,
  • Przewlekłe zmęczenie,
  • Miażdżyca,
  • Depresja,
  • Problemy skórne (skóra sucha, pękająca skóra pięt)

 

Jakie są naturalne źródła kwasów Omega-3?

Kwasy Omega-3 mogą być dostarczane z dietą, o ile mamy dostęp do świeżych, nieskażonych ryb morskich, gdyż to one zawierają ich najwięcej. Ponadto aby dostarczyć niezbędne ilośc kwasów Omega-3 powinniśmy uwzględnić co najmniej 3 porcje ryb w tygodniu. Ryby są zdecydowanie najważniejszym źródłem kwasów Omega-3, poza nimi w mniejszych ilościach występują w:

Skorupiakach,

Algach morskich,

Migdałach,

Oleje takie jak olej lniany czy rzepakowy.

 

Czy można suplementować kwasy Omega-3?

Można a nawet powinno się je suplementować, o ile nie należymy do grona szczęśliwców, którzy lubią ryby oraz mają dostęp do ryb pochodzących z czystych wód (co jest obecnie rzadkością). Najlepsze są suplementy kwasów Omega-3 pochodzące z kryla antarktycznego (rodzaj skorupiaka) lub małych ryb morskich takich jak sardynki i sardeli (małe ryby kumulują mniejsze ilości metali ciężkich niż te większe). Warto także zwrócić uwagę na pochodzenie ryb czy kryla – powinny być poławiane w czystych wodach jak Ocean Arktyczny czy Morze Północne.