Jak radzić sobie z gorączką? - domowe sposoby
Podwyższona temperatura ciała zazwyczaj pojawia się przy różnych infekcjach czy stanach chorobowych. Mimo, że jest to objaw obron organizmu, to nie należy tego lekceważyć. Nie zawsze trzeba korzystać z pomocy leków przeciwgorączkowych. Czasem warto najpierw spróbować domowych sposobów.


Gorączka – kiedy mam do czynienia z gorączką?

Wiemy już, że podwyższona temperatura świadczy o toczącej się w naszym organizmie walce w drobnoustrojami. Nie każda temperatura od razu jest gorączką. Średnia temperatura u osoby zdrowej to mniej więcej 36,6 °C. Trzeba jednak pamiętać, że w zależności od miejsca w którym jest mierzona temperatura będzie ona miała inną dopuszczalną normę. Należy też zwrócić uwagę na różne czynniki mające wpływ na wysokość temperatury.

Temperatura między 37,5 °C do 38 °C określana jest jako stan podgorączkowy i nie powinniśmy zbytnio się martwić. Wskazuje to na fakt, że nasz organizm dobrze sobie radzi w walce z chorobą. Mamy dużą szanse, iż nasz organizm sam da sobie radę i pokona wszelki dolegliwości chorobowe.

Powodem do niepokoje jest gorączka u osoby dorosłej, która przekracza 38 °C. Taka temperatura ma negatywny wpływ na nasz organizm, szczególnie na układ krążeniowy. Pojawia się wtedy zwiększona potliwość, która może prowadzić do odwodnienia. Trzeba bezwzględnie uzupełniać płyny.

Dużo zależy również od tego kto jest chory. Jeśli mówimy o dzieciach czy osobach starszych lub chorych przewlekle to każde nawet niewielka odchylenie od temperatury 36,6 °C może być powodem do zmartwień. Dlatego każdego chorego należy indywidualnie diagnozować i decydować w jakim momencie trzeba zacząć proces zbijania gorączki. Z całą pewnością nie można dopuścić do temperatury powyżej 39 °C, Szczególnie u osób mających problemy z krążeniem krwi. Natomiast jeśli termometr wskaże 41,5 °C, to jest to ogromne niebezpieczeństwo dla białka komórek mózgu. W takim przypadku jeśli dostępne metody zbicia gorączki nie działają trzeba bezzwłocznie skontaktować się z pogotowiem.


Gorączka i ziołolecznictwo

Jednym z najpopularniejszych oraz najskuteczniejszych sposobów na obniżenie gorączki jest ziołolecznictwo. Wykorzystanie odpowiednich naparów z odpowiednich ziół jest nie tylko przyjemnie ale i skuteczne. Zwalczają one temperaturę oraz oczyszczają nasz organizm i wspomagają likwidację pozostałych objawów, które towarzyszą gorączce. Dodatkowo wzmacniają one układ odpornościowy i świetnie smakują.
Niewątpliwym plusem ziół jest fakt, że nie powodują skutków ubocznych oraz wykazują bardzo szybkie działanie. W szczególności poleca się:

  • kwiat lipy,
  • czarny bez,
  • kwiat wiązówki,
  • liście maliny,
  • owoce maliny.

W zupełności wystarczy zalać jedną łyżeczkę ziół, dosłownie szklanką wrzącej wody i odczekać około 10 minut. Następnie odcedzamy napar. Zaleca się wypicie powstałego naparu na gorąco, a następnie trzeba położyć się i wygrzać oraz wypocić.

Oczywiście można użyć również innych ziół, takich jak:

  • owoce berberysu,
  • bratki,
  • dzika róża,
  • kwiaty słonecznika,
  • pączki topoli czy kora wierzbowa.

W ich przypadku napar robi się nieco inaczej. Wystarczy nalać do garnka 250ml zimnej wody, wsypać łyżeczkę ziół, a następnie po doprowadzeniu do wrzenia, gotować przez około 5 minut. Następnie odcedzamy napar i pojemy gorący. Po tym należy tak samo jak w przypadku pierwszego, położyć się do łóżka i wypocić.

Na obniżenie gorączki pomaga również:

  • sok z owoców bzu,
  • sok z owoców jeżyny,
  • syrop z pączków sosny.
Pamiętajmy, że jeśli chodzi o dzieci nie należy działać samemu, konieczna jest konsultacja z lekarzem!!!

Zalecenia w walce z gorączką

W przypadku gorączki należy przede wszystkim:

  • mieć odpowiednią temperaturę w pomieszczeniu,
  • zapas piżam aby zmieniać je na bieżąco po przepoceniu,
  • nie przegrzewać się,
  • nawadniać organizm (woda niegazowana lub świeże soki bez cukru),
  • dobrym pomysłem jest też gorąca herbata z cytryną oraz miodem czy sokiem malinowym,
  • gorące mleko z czosnkiem i miodem.
WAŻNE! Miodu nie powinno się dodawać do wrzątku – traci wtedy swoje właściwości.
  • lekko strawne potrawy- nie obciążają żołądka np. rosół;
  • zimne kompresy na czoło oraz kark, można użyć ręcznika lub lód zawinąć w ściereczkę – okłady zmieniać co 15 minut do czasu zmniejszenia gorączki
  • zimny kompres owinąć wokół łydek, do kolan; całe ciało przykryć przy tym kocem lub kołdrą; okład zmieniać co 10 minut;
  • kąpiel w temperaturze wody o około 2°C niższej od temperatury ciała; powoli zanurzamy całe ciało.

Jeśli wykorzystujemy domowe sposoby obniżania gorączki, koniecznie kontrolujmy swoją temperaturę, aby mieć pewność, że stan zdrowia się poprawia. Polecamy użycie w tym celu termometru bezdotykowego lub elektronicznego. Ponad to podczas przeziębienia, jak i również w pełni sił zaleca się korzystanie z nawilżaczy powietrza, ponieważ odpowiednio wilgotne powietrze ma duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.