Laktoferyna i jej wpływ na odporność przeciwko Covid-19

Laktoferyna jest białkiem, należącym do grupy transfery, występującym w największej ilości w mleku zwierząt i ludzi. Ze względu na swój ogromny potencjał, stała się przedmiotem badań naukowców, którzy odkrywają jej nowe możliwości. Na chwilę obecną wiadomo, że laktoferyna działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwnowotworowo, przecuwgrzybicznie i przeciwzapalnie, wspomagając wchłanianie żelaza w jelicie cienkim a także przyczynia się do wzrostu ilości bakterii pro biotycznych. Największe ilości laktoferyny znajdują się w siarze – pierwszym mleku matki, które dzięki swoim niezwykłym właściwością silnie działają na układ odpornościowy noworodka.

Laktoferyna dostępna w formie suplementów pochodzi najczęściej z mleka bydlęcego.

Działanie przeciwbakteryjne laktoferyny

Ponieważ laktoferyna posiada właściwości wiązania żelaza, które jest wykorzystywane przez patogeny do wzrostu, jej użycie może wspomagać walkę z bakteriami i wirusami. Laktoferyna wiąże także lipopolisacharyd wywołujący stan zapalny, co zatrzymuje proces uwalniania cytokin prozapalnych. Cały ten proces chroni przed uszkodzeniem tkanek w organizmie.

Działanie laktoferyny na układ odpornościowy

Laktoferyna bierze udział w tworzeniu się komórek odpornościowych, takich jak limfocyty B czy makrofagi. Jej suplementacja znacząco podnosi odporność, zmniejszając liczbę infekcji, co sprawia, że jest niezwykle pomocna, zwłaszcza w okresie wzmożonego występowania infekcji sezonowych. Jej suplementacja powinna trwać minimum miesiąc aby można było zauważyć pozytywne skutki jej działania.


Laktoferyna a Covid-19

W trakcie rozprzestrzeniania się pandemii korona wirusa, naukowcy szukali sposobów na zapobieganie zakażeniom. Zainteresowanie laktoferyną w tym czasie znacząco wzrosło, gdyż jest ona znana ze swoich właściwości przeciwwirusowych. Połączenie działania wzmacniającego układ immunologiczny z działaniem przeciwwirusowym sprawia, że laktoferyna może być wykorzystywana w skutecznym zapobieganiu zakażeniu Covid-19. Naukowcy wskazują, że laktoferyna może być stosowana w leczeniu covid-19, co nadal jest przedmiotem wielu szczegółowych badań. Na razie nie można wskazać, czy dawka bezpiecznie stosowana w trakcie suplementacji jest skuteczna w walce z koronawirusem, jednak z pewnością warto ją stosować aby wzmocnić swoją odporność i uchronić się przed potencjalnych zachorowaniem nie tylko na covid-19 ale także na wszelkie sezonowe infekcje.