przemiana_materii_ademed

Odchudzające diety to temat, który jest wiecznie żywy. Niemal każdy chce schudnąć albo odżywiać się zdrowo. Dobra wiadomość dla wszystkich tych, którym marzy się szczupła sylwetka jest taka, że istnieje wiele produktów spożywczych, które mają właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak, ponieważ produkty te, bezpośrednio wpływają na zwiększanie ciepła w trakcie trawienia, co przekłada się na poprawę przemiany materii. Co zatem jeść aby zwiększyć szanse na szczupłą sylwetkę, zachowując przy tym zdrowie?

Jakie produkty przyspieszają przemianę materii?

Zdrowa, odżywcza i bezpieczna dieta, to najlepsza opcja dla każdego. Jeśli produkty w takiej diecie zostaną właściwie dobrane, szybko zauważymy zmniejszenie tkanki tłuszczowej. Do produktów takich należą:

Produkty zbożowe

Do najbardziej rekomendowanych produktów zbożowych należą amarantus, pełnoziarnisty ryż, komosa ryżowa czy owsianka. Wśród nich prym wiedzie amarantus, którego wartość odżywcza jest bardzo wysoka. Zawiera on w swoim składzie lizynę, niezbędne kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, żelazo, magnez i wapń.

Chude mięso

Zalecane mięso to mięso drobiowe lub z chudej wołowiny. Duża zawartość białka przyspiesza metabolizm a co za tym idzie, spalanie kalorii.

Herbata

Różne rodzaje herbat mają właściwości modelujące przemianę materii. Najpopularniejszą jest herbata zielona, która pomaga uporać się żołądkowi z trawieniem. Niektóre doniesienia mówią o tym, że wypijając kilka filiżanek zielonej herbaty dziennie, można stracić na wadze w ciągu 2 miesięcy około 3 kilogramy. Naturalnie samo picie herbaty nie pomoże, jeżeli nasza dieta zawiera nadmiar kalorii. Herbata czerwona z kolei wykazuje właściwości hamowania wchłaniania się tłuszczów z pokarmów.

Owoce

Owoce takie jak gruszki, grejpfruty, jagody, arbuzy czy jabłka są bogate w błonnik, co sprawia że mają pozytywny wpływ na przemianę materii. Owoce najlepiej zjadać przed posiłkiem – to sprawi, że na główny posiłek zjemy mniej.

Gorzka czekolada

Spożywanie gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao przyczynia się do blokowania wchłaniania tłuszczu.


Kawa

Czarna kawa jest znana ze swoich właściwości przyspieszających przemianę materii pod warunkiem, że jej nie słodzimy.

Nabiał

Najlepiej w roli reduktora tłuszczu wypadają jogurty i maślanki naturalne. Dzięki wysokiej zawartości białka, spalają kalorie i przyspieszają przemianę materii.