grill_dla_dzieci_admed

Sezon grillowy nadchodzi wielkimi krokami. Majówka to już tradycyjny czas na rozpoczęcie sezonu na posiłki serwowane na powietrzu z grilla. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że tradycyjne  grillowane potrawy nie należą do najzdrowszych, a w szczególności dzieci nie powinny spożywać części produktów, które bardzo często królują na ogrodowych stołach. W trakcie procesu grillowania, do produktów przygotowywanych na grillu wydziela się szkodliwa, toksyczna substancja. Spożywanie w ten sposób przygotowanych potraw powinno należeć do rzadkich, w szczególności dla najmłodszych.

Jakie potrawy z grilla są rekomendowane dla dzieci?

Dzieci oczywiście mogą uczestniczyć w imprezach grillowych, jednak dobrze jest dla nich przygotować dania, które poza tym że nie zaszkodzą, mogą być także zdrowe i pyszne. Do takich przekąsek zdecydowanie należą warzywa, które w trakcie grillowania nabierają wyrazistego, słodkiego smaku. Ten sposób na przygotowanie warzyw jest nawet zdrowszy niż gotowanie ich w wodzie, pod warunkiem, że nie dopuścimy do ich nadmiernego przypieczenia. Warzywa najlepiej jest przyrządzać na metalowych tackach a nie bezpośrednio na ruszcie, gdzie istnieje większe ryzyko ich zwęglenia. Do warzyw najbardziej polecanych na grilla należą cukinia, bakłażan, papryka, ziemniaki i pieczarki. Zdecydowanie warte wypróbowania są także grillowane owoce, które nabierają ciekawego smaku, dobrym przykładem jest tu ananas. Aby warzywa smakowały jeszcze lepiej można je zaserwować z różnymi sosami, sporządzonym na bazie jogurtu naturalnego. Dzieciaki uwielbiają ładną formę podania posiłków, dlatego świetnie sprawdzą się szaszłyki warzywne, lub warzywno mięsne. Wystarczy odrobina pomysłowości aby sprawić dzieciakom masę frajdy. Maluchy mogą także spróbować sera hallumi, który smakuje wyśmienicie z grilla. Dzieci lubiące ryby z przyjemnością zjedzą grillowaną rybę, ważne jednak aby przed podaniem jej dziecku usunąć z niej ości. Dodatkowo delikatne mięso drobiowe dobrze sprawdzi się jako posiłek z grilla dla dzieci. Mięsa i ryby dobrze jest wcześniej zamarynować w naturalnych ziołach i delikatnych przyprawach, bez dodatku soli. Marynata z cytryny i przypraw sprawia, że do potrawy przenika mniej szkodliwych substancji. Każda porcja powinna być zabezpieczona w folii aluminiowej bądź na tacce. Danie należy często sprawdzać aby nie doprowadzić do jego przesuszenia lub spalenia. Zdecydowanie najlepiej jest przyrządzać dania z grilla na grillu elektrycznym, dzięki czemu unika się ryzyka nasiąknięcia potraw dymem pochodzącym z toksycznej rozpałki.

Jakich produktów z grilla nie poleca się dzieciom?

Jednym z najczęściej spożywanych produktów z grilla są różnego rodzaju kiełbasy i mięsa takie jak karkówka. Zdecydowanie nie są to potrawy rekomendowane do częstego spożywania przez osoby dorosłe a dzieci nie powinny zjadać ich nigdy. W trakcie ich podgrzewania do wysokich temperatur, wydzielają się z nich szkodliwe substancje, takie jak nitrozaminy. To samo dotyczy wszystkich parówek czy serdelków.

Jakich zasad należy przestrzegać grillując dla dzieci?

Aby grillowanie było przyjemne i w miarę zdrowe, należy pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad:

  • Jeśli używamy tradycyjnego grilla, nie używajmy chemicznej rozpałki, która występuje w różnych postaciach. Najlepiej postawić na rozpałkę z naturalnych składników, grill będzie wówczas zdrowszy zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych;
  • Nigdy nie doprowadzajmy do nawet delikatnego przypalenia się jedzenia ale jednocześnie dbajmy o to aby mięso nie było surowe – mięso podane w ten sposób dziecku może mu bardzo zaszkodzić;
  • Używajmy naturalnych przypraw ograniczając ilość użytej soli;
  • Nie używajmy drzewa z roślin iglastych – drzewo takie w trakcie spalania wydziela toksyczne substancje;
  • Nie stosujmy do marynowania olejów roślinnych, które nie są przeznaczone do smażenia w wysokich temperaturach;
  • Jedzenie kładźmy na ruszcie dopiero gdy płomienie zgasną.


    Przestrzegając powyższych zasad sprawimy, że dania z grilla staną się zdrowsze nie tylko dla dzieci ale i dla wszystkich uczestników letniego przyjęcia.