Jeść czy nie jeść - oto są nasiona konopi!
Kiedy słyszymy słowo konopie - od razu kojarzą nam się z najbardziej radykalną odmianą - marihuaną. I jak tu w ogóle brać pod uwagę jedzenie nasion tej rośliny? W rzeczywistości konopie i marihuana to zupełnie różne rośliny (choć należą do tego samego gatunku). Uprawia się co najmniej  kilkanaście odmian konopii z przeznaczeniem żywnościowym. Żadna z nich nie zawiera więcej niż 0,002 % THC zatem nie musimy się martwić o działanie psychoaktywne czy uzależniające. Natomiast spożywanie nasion konopi niesie za sobą wiele korzyści. 

Łuskane czy niełuskane?

Naturalnie nasiona konopi występują w postaci niełuskanej. Są chrupiące, mają silny orzechowy aromat, zawierają dużo błonnika wspierającego układ trawienny i oczyszczający jelita. Jednocześnie, ze względu na skórkę są trudniejsze w spożyciu. Dla ułatwienia można je najpierw moczyć w wodzie lub zmielić. Nasiona niełuskane świetnie sprawdzą się jako dodatek do wypiekanego chleba, czy ciasta. Ich skórka zmiękcza się przy podgrzaniu, więc można je dodawać do świeżo przygotowanych, gorących dań np. z makaronem, ryżem czy do zupy.

Nasiona łuskane są przygotowywane w delikatny sposób, tak aby nie utracić ich cennych właściwości odżywczych. Ich smak jest delikatniejszy, przypominający pestki słonecznika czy ziarna sezamu. Można je jeść samodzielnie jako zdrową przekąskę, lub dodawać do owsianki, jogurtu czy kanapek. Dodatkowym atutem nasion konopi jest zawartość kwasów Omega 3 i Omega 6, które stanowią świetne uzupełnienie codziennej diety oraz dodatek energii.

Co zawierają nasiona konopi?

Nasiona konopi są bogate w błonnik. To dzięki niemu możemy cieszyć się prawidłową pracą układu trawiennego. Oczyszcza jelita ze zbędnych złogów a to znacząco wspiera procesy trawienne. Równie korzystne jest uczycie sytości, które zmniejsza potrzebę podjadania między posiłkami. 

Białko stanowi podstawę żywienia człowieka, m.in. buduje mięśnie. Szczególnie w dietach wegańskich i wegetariańskich warto zwrócić uwagę na roślinne źródła białka. Nasiona konopii są bardzo bogate w białka. Zmielone na zimno nasiona konopi tworzą białko konopne.

Porcja nasion konopi zawiera również szereg witamin, m.in. A, B1, B2, B3, B6, C, E. Oprócz tego w nasionach konopi przemycimy do naszego organizmu minerały takie jak fosfor, cynk, magnez czy żelazo. Już trzy łyżki nasion konopi zapewnią nam aż 50% dziennego zapotrzebowania na magnez, który zapobiega uczuciu zmęczenia, znużenia czy skurczom mięśni. 

Spożywanie nasion konopi siewnej jest w pełni legalne, nie uzależnia ani nie powoduje stanów psychotycznych. Jednak samodzielne uprawianie konopi siewnej wymaga specjalnych zezwoleń. Ale skoro nie są znane żadne skutki uboczne spożywania nasion konopi warto włączyć je do codziennej diety aby poprawić stan swojego zdrowia i samopoczucia.